Verf
Je leest nu

Aquarel accenten

0
Verftechnieken

Aquarel accenten

Verander een kamer door het meubilair in zachte pasteltinten te schilderen. Dit subtiele effect bereik je door een waterverflaagje in aquarelkleuren aan te brengen – de kleur geeft het meubilair net een beetje kleur, waardoor een doorschijnend effect ontstaat. Deze techniek zorgt voor een verrassend stijlvol resultaat.

Met een evenwichtige kleurverdeling in de inrichting van een kamer kun je een gevoel van harmonie creëren. Hier werden een kamerscherm, twee stoelen, een laden kast en een aantal dozen en borden met waterverf in zachte pasteltinten geschilderd om een effect van licht en rust te bereiken.

De lakkleuren voor het meubilair zijn gemaakt door een goedkope witte latexverf met water te verdunnen en te kleuren met inkt of plakkaatverf. Op die manier kun je allerlei tinten verf maken voor de prijs van 1 blik verf.

Experimenteren met kleur

Het is belangrijk dat je experimenteert met de kleuren die je gaat gebruiken. Zo kun je er zeker van zijn dat de meubelstukken niet alleen bij elkaar passen, maar ook harmoniëren met hun omgeving.

Om gemakkelijk te kunnen experimenteren met diverse kleurencombinaties kun je staalkaartjes gebruiken, die je bij de verfwinkel kunt krijgen. Je houdt gewoon verschillende kaartjes bij elkaar, om te zien welke kleuren bij elkaar passen.

Hou bij het maken van een kleurenplan rekening met de bestaande tinten en patronen in de kamer, bijvoorbeeld de kleuren van de bank of de gordijnen. Of de kleuren van een schilderij of een poster.

Materialen en gereedschappen

Voor dit soort karweitjes heb je weinig materiaal nodig. Het meeste, zoals kommen, schotels en lepels om de verf te mengen, heb je waarschijnlijk wel in huis.

Witte verf op waterbasis is het basis ingrediënt. Verf op waterbasis geeft een zachter en subtieler effect dan olieverf (die veel feller van kleur is, omdat deze verf meer licht weerspiegelt). Neem een matwitte verf en verdun deze met veel water. Vervolgens kun je kleurvariaties maken door mengpigmenten – qouache of inkt – aan de verf toe te voegen.

Gouache of plakkaatverf is een dekkende verf op waterbasis die in tubes verkrijgbaar is bij de hobbywinkel. Door deze aan de verdunde witte verf toe te voegen maak je gekleurde waterverf.

Gekleurde inkt is kant-en-klaar verkrijgbaar bij de hobbywinkel en kan met als de gouache met de verdunde verf worden vermengd om de gewenste kleur te maken. Gekleurde inkt geeft een meer doorschijnend effect dan gouache.

Waterverf

Alle verfsoorten op waterbasis kunnen met verschillende hoeveelheden water worden vermengd, zodat ze dik en romig of juist heel dun worden. Voor ons werkstuk is sterk verdunde verf gebruikt. Wordt de verf tijdens het mengen klonterig of vormt zich een vel, schenk het mengsel dan door een grote keukenzeef.

Experimenteer met het mengen van kleuren, tot je precies de juiste tint hebt. Op die manier krijg je gevoel voor mengen van verf en de benodigde hoeveelheden.


Hieronder zie je een aantal voorbeelden

Krukjes

Deze krukjes zijn eerst beschilderd met matwitte verf en vervolgens met waterverf. Op deze manier kan je alle houten meubelstukken in huis schilderen – tot en met een bijzettafeltje of een schilderijenlijst.

Je hebt nodig:

 • Matwitte verf
 • Verf op waterbasis (gouache of inkt) in de gewenste kleuren (hier: helderrood en kobaltblauw)
 • Spons
 • Lepel
 • Matte vernis

Werkwijze

 1. Zo nodig het oppervlak voorbereiden: afschuren met schuurpapier en in de grondverf zetten. Opnieuw schuren om eventuele kwastafdrukken te verwijderen. Schilder de krukjes met een laaf onverdunde matwitte verf; schuur ze opnieuw af, zodat een glad oppervlak voor de waterverf ontstaat.
 2. Voor de basiswaterverf vermeng je een beetje matwitte verf met veel water. Als globale richtlijn kan je 2 eetlepels verf per liter water aanhouden.
 3. Voeg een pasteltint wat felgekleurde verf op waterbasis (gaouche of inkt) toe. Niet meer dan een paar druppels kleur per liter verdunde verf. Wanneer je de kleur geleidelijk toevoegt, heb je de intensiteit beter onder controle – een lichte kleur donkerder maken is gemakkelijker dan een donkere kleur lichter maken.
 4. Ben je tevreden over de pasteltint, dan kun je het mengsel met een vochtige spons op de krukjes aanbrengen.
 5. Laat de waterverf helemaal drogen. Bescherm de deklaag met een matte vernis.

Kamerscherm

Herhaal het pastelthema in je interieur en beschilder een oud kamerscherm, zodat het past bij het pas geverfde meubilair. Bedek het scherm met stroken aquarelpapier van goed kwaliteit, dat op zijn plaatst wordt gehouden met papieren afplakband. De kleurenvlekken worden aangebracht door een gedeelte van het papier met te bestrijken en vervolgens een stip gouache of inkt toe te voegen. Door het uitlopen van de inkt krijgt het gedeelte een zachte kleur.

Probeer de techniek uit op een restje aquarelpapier. Maak voor het schilderen de stukjes papier vochtig en strijk ze glad.

Je hebt nodig

 • Houten kamerscherm
 • Rol dik aquarelpapier
 • Spons
 • Punaises
 • Papieren afplakband
 • Liniaal en potlood
 • Groene, mosgroene, limoen, oranje, grijze, roze aquarelverf of inkt
 • Verfkwast 2,5 cm
 • Vloeipapier of absorberende doek

Voorbereiding

Stap 1

Knip stroken aquarelpapier waarmee je de panelen kunt afdekken. Maak ze vochtig met een natte spons of week ze voorzichtig in de badkuip.

Stap 2

Trek het papier, zodra het vochtig genoeg is, over het paneel en zorg dat er geen luchtbellen zitten tussen papier en hout. Op de hoeken vastzetten met punaises en rond de randen van het hout met afplakband. Op een koele plaats laten drogen. Het is belangrijk dat je papier eerst weekt en uitstrekt, om te voorkomen dat het bobbelig wordt wanneer je de waterverf aanbrengt.

Stap 3

Teken een raster op het papier, met vierkantjes van ca. 10 x 10 cm.

Kamerscherm schilderen

Stap 1

Doop de verfkwast in een beker water. Bestrijk vlakjes met water. Blijf ruim binnen de randen van het vakje.

Stap 2

Doop de kwast in de eerste kleur en druk hem op een van de watervlekken. De kleur zal nu uitlopen en geleidelijk vervagen over de watervlek. Aan de randen wordt de kleur helderder. Gebruik zo nodig vloeipapier of een absorberende doek om overtollige vloeistof op te zuigen.

Stap 3

Herhaal dit met de rest van de kleuren en laat het scherm op een koele plaats drogen.

Ladenkast

De kast is geverfd met twee kleuren waterverf, met tussen de twee kleuren een streepje van de witte basislaag. Ook de handvatten zijn geverfd in verschillende pasteltinten, die de basiskleuren complementeren.

Je hebt nodig:

 • Matwitte grondverf
 • Matwitte verf op waterbasis
 • Gouache of inkt (hier: zilvergrijs en lila)
 • Verfkwast 5cm
 • Spons of niet-pluizende katoenen lap
 • Afplakband
 • Matte vernis

Werkwijze

 1. Als de kast een matte deklaag heeft, moet je deze voor het verven met terpentine afnemen en schuren. Verf het oppervlak van de kast vervolgens met de matte witte grondverf.
 2. Opnieuw schuren om eventuele kwastsporen te verwijderen. Maak een verdund verfmengsel, net als bij de krukjes. Verdeel het mengsel en voeg de zilvergrijze kleur toe aan de ene helft en de lila kleur aan de andere helft.
 3. Plak het afplaktape diagonaal over de voor- en bovenkant van de ladekast om de kast in twee driehoeken te verdelen.
 4. Schilder met lila waterverf over het gedeelte van het afplakband, maar laat de randen een beetje grillig.
 5. Herhaal dit met de zilvergrijze waterverf, op het gedeelte links van het afplakband en eindig ook hier een stukje vanaf het afplakband. Wrijf licht over de deklaag met een lap of spons. Bescherm het oppervlak met een matte vernis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *