Verf
Je leest nu

Kleurwassen

0
Verftechnieken

Kleurwassen

Kleurwassen is een decoratietechniek waarbij verschillende kleuren in laagjes over elkaar worden geschilderd en waarbij de onderste laag zichtbaar blijft. Toen er nog geen kant-en-klare muurverf bestond, werd hiervoor verdunde kalk met pigment gebruikt.

Het geheim van deze techniek is zelfvertrouwen en krachtige streken met de kwast. Hiermee kan zelfs een beginneling een schitterend resultaat bereiken.

Als je eenmaal begonnen bent aan een muur of ander oppervlak , werk dan door. Werk nooit stukken bij of zet opnieuw aan. Onvolkomenheden zijn toch niet te zien in het uiteindelijke resultaat.

De beste kleurwasresultaten ontstaan door een transparant laagje glaceermiddel over een basiskleur te schilderen en deze daarna gedeeltelijk te verwijderen om de onderliggende kleur zichtbaar te maken. In plaats van glaceermiddel kun je verdunde emulsie- of muurverf nemen, maar die zijn lastiger in het gebruik en missen de transparante glans.

De techniek van kleurwassen leent zich goed voor grote oppervlakken, zoals muren, deuren of groot meubilair. Dat komt omdat het effect meestal wordt bereikt door grote vegen met een droge kwast. Op een klein oppervlak zijn deze uitwaaiende vegen minder effectief en lastiger te maken. Het glaceermiddel kan ook met een doek worden uitgeveegd, maar dat kan alleen op grote muren of plafonds in een kamer.

Materialen en gereedschap

Basiskleur

De basiskleur is net zo belangrijk als de bovenlaag van gekleurd glaceermiddel, omdat hij zichtbaar blijft door de losse kwaststreken en het transparante glaceermiddel en invloed heeft op de uiteindelijke kleur. Een witte basis geeft een lichte en luchtig resultaat, een donkere basiskleur geeft een donker, intiem effect.

Glaceermiddel

Gebruik een glaceermiddel over een basis laag van acryl- of emulsieverf, en olieglacis over half matte verf. Het glaceermiddel moet sterk worden verdund tot een waterige consistentie.

Kwasten

Voor zowel de basis- als de glaceerlaag en om overtollig glaceermiddel weg te strijken, kun je een gewone verfkwast gebruiken. Er zijn speciale kwasten in de handel waarmee je een heel ander effect krijgt. Met een droge doek bereik je hetzelfde.

Kleurwassen

Op de foto’s is gewerkt met halfmatte verf en een glaceermiddel op oliebasis. Het glaceermiddel bestaat uit gelijke delen olieglacis en terpentine. Het glaceermiddel is gekleurd met olieverf.

Basis-kleurwastechniek

Stap 1

Breng het glaceermiddel op de basiskleur aan met losse kwaststreken.


Stap 2

Ga met een droge kwast over het nog natte glaceermiddel. Zet snelle, willekeurige streken om een deel van de verf te verwijderen en het effect te verzachten.


Tweekleuren-effect

Door twee kleuren te gebruiken, ontstaat er spontaan een derde. Door op de muur te ‘mengen’ kun je prachtige kleureffecten bereiken; vlekken van de basiskleur schijnen door de bovenste laag heen. Je krijgt dan niet dat vlakke, effen resultaat van kant-en-klare muurverf.


Stap 1

Hier wordt een felgeel glacis over een felpaarse basis gestreken. Het resultaat is een levendige, gloedvolle oranje kleur met vlekjes geel en paars.


Stap 2

Verzacht de kleur door het natte oppervlak met een droge kwast te bewerken.


Patroon en textuur

Door in een bepaalde richting te strijken, kun je allerlei patronen creeren. Golvende lijnen, kriskraslijnen en diagonalen bijvoorbeeld maken van een grote muur een boeiend oppervlak.


Stap 1

Breng het gekleurde olieglacis op de gebruikelijke manier aan op de basis.


Stap 2

Bewerk het nog natte oppervlak met een droge kwast. Maak zo het patroon van uw keuze.


Verzachten

Voor een zachtere, fijnere textuur slaat je met de platte kant van de kwast in de natte verf. Dit is meer werk, maar geeft een zachter effect dan de basistechniek. Deze methode leent zich voor kleinere vlakken, zoals en deur of meubelstuk.


Stap 1

Breng de basislaag aan en laat deze opdrogen. Schilder het gekleurde glaceermiddel er overheen.


Stap 2

Sla met de platte kant van de kwast op het natte glaceermiddel om de kwaststreken te doorbreken en overtollig glazuur te verwijderen. Bewerk zo het hele vlak.


Strepen

Hoewel dit niet echt kleurwassen is, heb je met deze strepen wel een heel vrolijke decoratie met dezelfde materialen en technieken.


Stap 1

Schilder de strepen met twee of meer kleuren glaceermiddel op de basiskleur van de muur.


Stap 2

Trek een droge kwast over het glaceermiddel in dezelfde richting als de strepen, om de randen te verzachten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *