Verf
Je leest nu

Tamponneren

0
Verftechnieken

Tamponneren

Bij tamponneren klop je met een kwast met rechte kop op een natte, gekleurde glaceerverf. Zo verwijder je puntjes van de glaceerverf van het oppervlak, waardoor de basis laag heel subtiel zichtbaar wordt. Meubilair, muren en deuren ondergaan een complete gedaanteverwisseling dankzij dit verfijnde spikkelwerk.

Bij de populaire tamponneertechniek worden twee afzonderlijke kleuren gecombineerd. De ene wordt op de andere aangebracht, waardoor een zacht effect ontstaat. Ondanks de teerheid van het eindresultaat kun je met deze techniek een rijke, diepe kleur creëren, die met ‘vlakke’ lagen verf niet te realiseren is.

Materialen en gereedschappen

Tamponneerkwasten

Een speciale tamponneerkwast is vierkant en heeft rechte, vrij stugge borstelharen. Hij is niet goedkoop, maar geeft wel een gelijkmatig resultaat. Tamponneerkwasten zijn verkrijgbaar in allerlei maten – van grote, brede kwastkoppen, tot kleine smalle borstels. Kies een kleine kwast voor het tamponneren van meubels en een grote voor het bewerken van muren.

Je kunt ook experimenteren met ander kwasten met borstelharen van gelijke lengte, bijvoorbeeld een schoenpoetsborstel. Een mohair of lamswollen roller zorgt voor een soortgelijk effect, maar zachter en minder geprononceerd. Op kleinere oppervlakken kun je met een spons of een stukje vloerbedekking een spikkeleffect bereiken.

Glaceerverf mengen

Maak een mengsel van 70% transparante glaceerverf op oliebasis, 10% terpentine en 20% eiglansverf (in de kleur van je keuze) voor de deklaag. Je kunt de eiglansverf ook vervangen door olieverf. Meng twee delen olieverf met een deel terpentine.

Meng de olieverf eerst apart met een beetje terpentine (voeg een beetje witte grondverf toe, om de tint wat lichter te maken, om te voorkomen dat hij geel wordt bij toevoeging aan de glaceerverf). Ben je tevreden met de kleur, dan kun je hem aan de glaceerverf toevoegen. Goed roeren.

Test een beetje van de gekleurde glaceerverf op een vel wit papier voordat je verf voor een groot oppervlak mengt.

Kleuren kiezen

Felle kleuren zijn heel geschikt voor tamponneerwerk, waarbij de ene kleur over de ander wordt aangebracht. Wijnrood getamponneerd over helder roze geeft een warm resultaat. Of probeer eens koningsblauw over turkoois voor een stijlvol effect.

Ook een diepe kleur op wit is heel effectief: tamponneer bijvoorbeeld smaragdgroen of lichtgeel op wit, voor een helder, fris resultaat. Gebruik niet twee lichte of nauw verwante kleuren, anders gaat het tamponneereffect verloren.

Bij tamponneren met een donkere glaceerverf op een lichte basiskleur wordt de kleur van de basis laag zachter, maar tegelijkertijd intenser. Diepblauw op wit tamponneren resulteert in middelblauw op een lichtblauwe ondergrond. Een kamer die in een te felle kleur is geschilderd, kan lichter worden gemaakt door een lichtere tint over de basislaag te tamponneren.

Dit was erg populair in de jaren ’30.


Mooi afwerken

Anders dan bij sponsen en deppen, waarmee je een gelijkmatig oppervlak kunt verdoezelen, heb je bij tamponneren een gladde basis nodig. Eventuele oneffenheden zullen zelfs worden benadrukt. De glaceerverf moet gelijkmatig worden opgebracht, waarna je stevig met de kwast op het oppervlak klopt, terwijl je in verticale banen werkt. Begin niet met een te groot oppervalk ineens. Experimenteer eerst met een klein stukje.

Tamponneren gaat gemakkelijker met zijn tweeen. De een brengt de glaceerverf aan, de ander doet het tamponneerwerk. Zorg ervoor dat je bij het schilderen en tamponneren niet van taak wisselt. Dat is waarschijnlijk later te zien. Maak de tamponneerkwast schoon met een lap als er te veel glaceerverf aan zit. Gebruik hiervoor geen terpentine, want dan loopt de verf uit.

Archiefkast tamponneren

Het gladde oppervlak van een metalen archiefkast is ideaal voor tamponneerwerk. Met deze techniek, uitgevoerd in een kleur die past bij de omgeving, wordt een lelijk meubelstuk veel aantrekkelijker.

Je hebt nodig:

 • Verfkwast van 5 cm
 • Grondverf
 • Eiglansverf in twee kleuren
 • Transparante glaceerverf op oliebasis
 • Terpetine
 • Rubber handschoenen
 • Schuurpapier
 • Middelgrote tamponneerkwast
 • Stukken plastic/oude kranten
 • lappen voor het afvegen
 • Vernis

Stap 1

Schuur het oppervlak en breng een laag grondverf voor metaal aan. Goed laten drogen. Opnieuw licht schuren, zodat de verf goed kan hechten.

Stap 2

Breng de eiglansverf aan als onderlaag. Goed laten drogen, opnieuw schuren en een tweede laag aanbrengen. Laten drogen.

Stap 3

Meng de verf voor de bovenste verflaag. Gebruik de juiste hoeveelheden van de tweede eiglansverf, de transparante glaceerverf en terpentine.

Stap 4

Strijk de glaceerverf in verticale banen op de zijkant van de kast.

Stap 5

Tamponneer een kant van de kast met een stevige, kloppende beweging. Begin onderaan en werk naar boven.

Stap 6

Tamponneer nu het tegenoverliggende oppervlak volgens dezelfde procedure. (op die manier loop je minder risico dat je vlekken maakt op de eerste kant.) Ga op dezelfde manier verder, totdat alle kanten getamponneerd zijn.

Stap 7

Laat de verf twee dagen drogen. Breng dan een laag vernis aan op het getamponneerde oppervlak.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *