Verf
Je leest nu

Adouceren

0
Verftechnieken

Adouceren

Bij deze techniek worden 4 a 5 verschillende tinten van een kleur met een droge kwast licht op een oppervlak gestreken. Hierdoor blijven alle kleuren zichtbaar en ontstaat een zacht, gevlekt geheel.

Adouceren is de ideale techniek om pas geschilderde meubelstukken, muren en deuren de zachte uitstraling van ouderdom te geven. Deze vrij eenvoudige techniek kun je gebruiken om een nieuw meubelstuk bij een oud te laten passen of omdat het opvallende, maar toch subtiele textuureffect zo leuk is.

Voorbereiding

Meubels moeten goed worden voorbereid en gegrond. Werk je op een muur, dn hun je het beste direcht op het stucwerk beginnen, want dat heeft al een mooie textuur. Wanden in warme aardetinten, zoals okergeel of gebrande sienna, lijken op een fresco.

Binnenmuren

Verwijder loszittende, gebarsten verfdeeltjes en vul gaten en scheuren op. Onbeschilderd stucwerk moet worden voor gestreken. Let op dat eerder geschilderde muren helemaal stofvrij en schoon zijn voordat je begint.

Meubilair

Meubilair moet worden voorbehandeld. Het is beter een onderlaag van grondverf op waterbasis dan op oliebasis te gebruiken. Grote scheuren en gaten vul je op met plamuur. Kleine onvolkomenheden zijn juist leuk in deze techniek. Bepaal zelf wat je mooi afwerkt en wat je laat zitten.

Verf mengen

Voor een goed resultaat moeten meer tinten van een kleur afzonderlijk worden gemengd. Giet hiervoor een scheut witte emulsieverf in 4 a 6 afzonderlijke bakken, en voeg daar verschillende hoeveelheden van de gekozen kleur aan toe. Roer ze goed door, en je hebt vier a zes tinten van een kleur. Lijken de tinten te veel op elkaar, doe er dan meer wit of juist meer kleur bij.

Met een scheutje van een andere kleur maak je een of twee van de tinten nog iets dieper. Met ruwe of gebrande omber wordt een kleur ‘ouder’, terwijl lichtere kleuren, zoals geel of oranje, een levendige tint geven. Deins er niet voor terug om te experimenteren met een kleur, want met de laagjesmethode schijnen alleen vlekjes door.

Adouceren

Je hebt nodig:

 • Witte verf op waterbasis om de tinten te mengen
 • Verf op waterbasis in de kleur van je keuze
 • Varkensharen kwast van 2,5 – 5 cm voor meubilair, van 7,5 – 10 cm voor een muur
 • 4-6 bakken om de tinten te mengen
 • Krant
 • Fijn schuurpapier

Aan het werk

 • Bereid het oppervalk voor en grond het. Meng de verf.
 • Begin met de lichtste tint. Schilder het gehele vlak in een basislaag. Laat de verf goed drogen en schuur het oppervlak met fijn schuurpapier, zodat iets van de ondergrond zichtbaar wordt. Veeg het stof af met een vochtige doek.
 • Neem de op een na lichtste tint verf en breng deze zo licht en droog mogelijk op. Doop de kwast in de verf en veeg overtollige verf af aan een krant. Maak de kwast nooit te nat. Begin met schilderen. Strijk in verschillende richtingen. Het gaat erom dat je de onderlagen niet helemaal bedekt en plekken van de vorige laag laat doorschijnen. Laat elke verflaag drogen voordat je verder gaat.
 • Het oppervlak ziet er nu nog wat vlekkerig uit, maar dat geeft niets. Het eindresultaat wordt tenslotte opgebouwd uit vele laagjes. Werk door, van lichte naar donkere tinten. Laat steeds de eerdere lagen doorschijnen.
 • Tegen de tijd dat je de derde en vierde laag hebt opgebracht, zijn de streken niet meer te zien, en wordt het geheel al zacht en vlekkerig. De opeenvolgende laagjes verf geven een boeiende textuur die echt voelbaar is. Werk totdat je alle kleuren hebt gehad. Laat de verf goed drogen.

Afwerken

Een muur hoeft niet te worden gelakt na deze verftechniek. Zo nodig kun je hem voorzichtig schoonmaken met een warm sopje. Ernstige krassen of putten kun je even bijwerken met dezelfde techniek.

Meubilair werk je af met 2 lagen matte of half matte lak, maar ook dit is geen echte noodzaak: zet zoals een muur kan je meubilair bijwerken met dezelfde techniek. Als je een oude uitstraling zoekt, laat je een kras of beschadiging gewoon zitten.

Een oude uitstraling

De effecten van adouceren kunnen nog worden uitgediept. Je kunt een meubelstuk een antieke aanblik geven door kunstmatig verouderen. Hierbij worden op dezelfde manier laagjes verf of lak over elkaar heen geschilderd, maar wordt het vlak steeds geschuurd om iets van de kleur te verwijderen. Voor een professionele, subtiele afwerking kun je het beste een combinatie van beide technieken toepassen.

Sommige mensen gaan nog verder om een meubelstuk ‘oud’ te maken. Ze gooien er sleutels, kettingen en zelfs stenen tegenaan om slijtage te simuleren. Maar dit moet wel met enige kennis van zaken gebeuren. Ben je dit van plan, kijk dan eens goed naar een echt oud meubelstuk om te zien waar de slijtageplekken meestal zitten, bijvoorbeeld handgrepen of de hoeken van een lade die jarenlang open en dicht is gedaan.

Wil je nog andere decoratieve details aanbrengen, geef deze dan ook een oud uiterlijk. Nieuw verguldsel maak je dof door er gebrande ombergouache met een scheutje water en een druppel afwasmiddel op te strijken. Sierlijnen of gesjabloneerde patronen wrijf je een beetje af, zodat ze beter in de oude sfeer passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *