Verf
Je leest nu

Plinten uitkiezen: waar moet je op letten voordat je bestelt?

0
blog

Plinten uitkiezen: waar moet je op letten voordat je bestelt?

Bij het inrichten en aankleden van een kamer is het plaatsen van de plinten vaak één van de laatste klusjes. Dit kan je ruimte echt afmaken en deze een huiselijk en gezellig uiterlijk geven. Een plint is een strook materiaal dat of tegen de muur of op de vloer wordt geplakt om de overgang tussen vloer en muur af te werken. Het heeft een decoratieve functie, maar is ook praktisch. Een plint verstopt namelijk de afgezaagde randen van de vloer en beschermt de muur tegen vuil. Je zou denken dat de keuze voor bepaalde plinten gemakkelijk is, maar niets is minder waar. Er is een groot assortiment en het soort plint dat je kiest beïnvloedt het hele uiterlijk van je kamer. Lees hier verder over hoe jij de beste plint uitkiest.

Verschillende soorten plinten

Allereerst heb je de keuze uit een groot aantal soorten. Deze worden onderverdeeld in materialen en je kunt onder andere kiezen voor een houtsoort, kunststof of steen. Het materiaal van de vloer bepaalt hier voornamelijk je keuze, en je eigen smaak. Er worden ook plinten gemaakt in verschillende stijlen. Voor moderne woningen kies je voor een gladde plint of een moderne plint. De kraalplint en waalplint zijn eigenlijk in elke inrichting goed te plaatsen. Heb je een landelijk of klassiek interieur, dan is de luxe plint, de monumentenplint of de sierplint een goed idee

De hoogte en de dikte

Vervolgens moet je gaan nadenken over de afmetingen van je plinten. En ook dan heeft je keuze een grote invloed op het eindresultaat. In de meeste woningen zal je een plint aantreffen van tussen de 9 en de 13 centimeter hoog. Als jouw plafond erg hoog is, dan kun je best een wat grotere plint nemen. Deze omlijst en accentueert de vloer. Een kleine plint is beter als de kamer ook niet erg groot is. Want door de vloer te omlijsten met een hoge plint maak je de ruimte compacter en dat is bij een kamer die al klein is niet de bedoeling. 

De dikte van de plinten wordt gedeeltelijk bepaald door de afmetingen van de ruimte tussen de vloer en de muur. De plint moet daar natuurlijk goed overheen passen en deze ook bedekken als de vloer krimpt. De dikte is ook weer een persoonlijke afweging. Hoe dikker de plint hoe minder strak en modern het uiterlijk. Een dikke plint is erg aanwezig en dat is mooi bij oudere woningen, maar misschien is het niet je keuze als je een moderne- of minimalistische woning hebt.

Welke kleur kies je?

Je weet nu welke soort plinten je nodig hebt en wat de afmetingen daarvan moeten zijn. Nu moet je alleen nog nadenken over de kleur van je plint. Voorheen was het mode om de plint uit te rusten in de kleur van de vloer. Vandaag de dag worden de plinten steeds vaker juist in de kleur van de muur uitgevoerd. Een laatste optie is om je plint in dezelfde kleur als je kozijnen en deuren uit te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *